Byneset Customs
                                 guide til slitesterkt Skinn i bil (only in Norwegian):

Leathermaster veiledningsskriv
Skinnseter
Total omfarging/endring av farge
Skinnvedlikehold på Ratt
Produkter brukt

Hele prosessen starter da med å kartlegge tilstanden på skinnet du skal behandle. Finn ut om det er slitt hull, fargeforskjeller eller fargeslitasje som må korrigeres tilbake eller om det bare er generell rens og vedlikehold du må gjøre.
Jeg fikk da våren 2009 tak i et komplett skinn interiør fra Volvo 965/V90 av en Britisk bil: Sort Skrynkelskinn med sidekollisjonsputer.
Dette er utrolig sjeldent å komme over. Derimot viser det seg at setene trenger litt oppfrisking enkelte plasser. Denne guiden er da laget etter en ”worklog” fra den jobben jeg gjorde for å få de ”strøkne” igjen
Guiden ang vedlikehold på Ratt er gjort etter arbeidet med et originalt Volvo R ratt som viste seg å være meget slitt i forhold til først antatt.
Guiden ang omfarging er gjort på et Volvo 960 beige armlene som skulle omfarges til Sort etter ønske.

De produktene jeg har brukt underveis er levert av Leathermaster AS i Sykkylven. www.leathermaster.no har god erfaring med support over mail for eksempel med de og de kan lage hvilken som helst farge for å korrigere inn slitasje om man sender en skinnprøve, nakkestøtte el.l. for å få blandet riktig kombinasjon hos de. Totalt sett så tror jeg det ble ca 2000 kr for alle produktene og den mengden farge jeg brukte på alle setene her. Men det var farge til gode til slutt og det kan være greit i tilfelle slitasje eller skader senere


Leathermasters veiledningsskriv:                                                                  Topp

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

 

Skinnpleie og rehabilitering:                                                                           Topp

 

Ikke noe innhold Enda. Kommer etter hvert.

 

 

Total om farging/endring av farge:                                                               Topp

 

Photobucket

Her tar man da utgangspunkt i et Beige Volvo 960 armlene. Første steg er da å finne fram Strong Effect Remover og rense skikkelig godt, eventuelt bruke Degreacer sprayen.
Etter den har fått godgjort seg så kan man da gå til neste steg når man føler det er renset godt nok. Ta gjerne to behandlinger for å være sikker. Desto renere desto bedre! Jeg lot det ligge en dag til neste steg.

Photobucket

Etter en skikkelig rens og tørketid så tar man på Prefundo, som er et slags "lim" for fargen og gjør at den setter seg skikkelig når man dytter den på.
Farge må påføres innen 2 timer etter Prefundo er påført for at det skal sitte godt nok. Vent gjerne en 10-20 minutter så det får trukket seg litt inn først før farge påføres.

Photobucket
PS: dette var den første om fargingen som ble forsøkt, så overflaten ble noe ru, forsøkte et par andre deler senere og de ble helt strøkne.

Når Prefundo har fått virket en 10-20 minutter så tar du en liten skål e.l. med farge i, dypper en svamp nedi fargen og dytter det forsiktig på det som skal farges om. Viktig og ikke dra fargen bortover da det skaper striper.
Påfør flere lag om ønskelig for å få ønsket dybde eller dekkevne, men la de tørke litt imellom.

Etter fargen er påført og tørket et døgns tid, det jeg gjorde, så tar du flasken med Top Finish Plus og dytter på med svampen.
Dette forselger fargen som en klarlakk om man sammenligner mot billakkering. Ta gjerne to lag med tørketid mellom på steder som er mest utsatt for slittasje
Når det har gådd 1-2 uker kan du smøre det inn med Leathermaster Protection Cream, som fungerer som en "polish" som skaper et slitesterkt lag som beskytter fargen(nok en gang sammenlignet mot lakkvedlikehold på bil ;)
På siste bildet her nå så er det tatt før fargen har tørket litt, den skal da gli litt mer utover så overflaten blir mer glatt og ikke så ruglete som det ser ut til her. Men det kan også være en fare for at det forblir slik om fargen er blitt for gammel under lagring.

 

Skinnvedlikehold på Ratt:                                                                       Topp

Photobucket

Her er da Leathermaster Degreacer sprayen, samt en liten flaske med fargemiddel. Denne flasken skal da dekke oppfarging av Ratt og 2 girkuler, så det holder i lange baner!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Leather Degreacer sprayen brukt på rattkringla og girkulene. Dekt over partier som ikke skal ha avfeting med vanlig frysetape.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Dette er da bare en hel masse bilder for å vise Hvor slitt det faktisk var når jeg fikk renset det skikkelig. Tok vell to runder med Degreacern og en med Strong Effect Remover for å være helt sikker på at jeg fikk bort alt av fett og smuss etter mange års bruk slik at fargen sitter skikkelig!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Her er da bildene av ratt og girkuler ferdig oppfarget i original farge. Men framgangsmåten er akkurat den samme som når man totalt endrer farge.
Altså: man renser det som avbildet i første avsnitt her. Så påfører man Prefundo, som var skinn/farge"limet" og venter en 10-20 minutter og dytter på fargen med en svamp, ikke gni eller dra utover fargen, da får du striper.
Påfør flere lag med tørketid imellom om dekkevne ikke blir tilfredsstillende første gangen. La så tørke et døgns tid og påfør Top Finish Plus i 1-2 strøk. Bruk gjerne to strøk på rattet da det er jo i kontinuerlig aksjon i en bil ;)
vent så 1-2 uker før du påfører da Leathermaster Protection Cream som beskytter farge og gir et slitesterkt lag øverst. Dette må du da rense innimellom, gjerne kanskje hver 3dje mnd med Soft Effect Remover og da igjen etter det er tørket påføre Protection Cream for å legge et nytt slitelag øverst.
Da har man et ratt som er slitesterkt og holder farge og kvalitet i lang tid! :)

Rattet her er nå i bruk hos en av Sveriges Volvo fantaster, med en førstegenerasjons V70 R som ble ombygd med nyere type V70N R motor og girkasse og tilhørende interiør, dashbord m.m. så det er litt moro å bidratt til den rå bilen med slikt arbeid.

 

 

Produkter brukt:                                                                                        Topp

 

Photobucket

Brukes til å vedlikeholde samt periodisk rens og beskyttelse.

Photobucket

Fargemiddelet som blandes på bestilling fås i minst to volumer, liten og stor flaske :)

Photobucket

Leather filler. brukes for å dytte i f.eks. hull som skal tettes, slik som på mine sorte skrynkelskinnseter som vist over i veiledning. Dyttes i flere omganger og lar det tørke. Ved behov kan man da pusse det ned litt for å få overgangen plan.

Photobucket

Om det er veldig skittent eller fett så brukes en STRONG Remover istede for Soft Remover. Spesielt greit om man skal legge i farge eller skifte farge helt.

leather degreacer spray

Denne avfetingssprayen testet jeg på rattet. fungerte veldig bra.